Copyrights

De website van Haarlem-Alkmaar bevat allerlei kaartmateriaal en foto's van personen etc, uit Haarlem - Alkmaar en omgeving.

Indien u om redenen van privacy of copyright bezwaar heeft tegen een bepaalde opname in deze website, wordt u verzocht dat onder vermelding van het betreffende artikel of foto kenbaar te maken aan: 
info@haarlem-alkmaar.nl

Aan de teksten van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.


De houder van deze website sluit iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en onvolledigheden op deze website en voor eventuele gevolgen van handelen op grond van informatie die op deze website is geplaatst.

1924

In 1916 is de dienstregeling een regelmatige drie-uurdienst Alkmaar-Schoten met 6 ritten per dag en een rijtijd van 115 minuten. Daarbij kwamen dagelijks 7 ritten op het deel Velsen Zuid -Schoten in een drie-uursdienst met een rijtijd van 25 minuten. De NZHTM kon de lijn nauwelijks winstgevend maken.

Maar nadat 2 busondernemers nagenoeg dezelfde route gingen rijden werd de tramlijn al spoedig onrendable. De NZHTM heeft nog geprobeerd het tij te wenden door een sneltram op te zetten tussen de lijn Schoten - Velsen Zuid. Daar voor nam ze van de MET de vier-assige rijtuigen die door Herbrandt gebouwde waren AB 21-23 over, die reden op de lijn Gouda-Schoonhoven. Bij de NZHTM kregen de rijtuigen nummer B72-B74.

Dit was helaas geen succes. De enige optie was om de lijn op te heffen, dit gebeurde net als de opening een kleine dertig jaar geleden in twee fasen.

Op zaterdagavond 6 oktober 1923 reed de laatste stoomtram tussen Alkmaar en de remise in Velsen-Noord. De locomotieven A51, A57 en A58 werden verkocht aan de Stoomtram Maatschappij "Breskens-Maldeghem"in Zeeuws Vlaanderen.

Op dinsdag 8 april 1924 werd het baanvak Schoten - Velsen-Noord(remise) opgeheven.




De vijf overige stoomlocomotieven werden voor de sloop aan de Firma G.Esbois in Utrecht verkocht. Deze heeft ook de lijn opgebroken. De tramweg Maatschappij "De Meijerij"in Eindhoven kocht 7 rijtuigen en 6 goederenwagons. Maas-Buurt Spoorweg in Gennep nam 5 goederenwagons over. 3 Wagons bleven dienst doen bij NZHTM de rest is verkocht aan Esbois.

Het kantoor in Velsen werd als hulppostkantoor ingericht en uiteindelijk gesloopt in 1944. De remise heeft enige jaren als werkplaats gediend voor Java Deuren. De opslag van briketten en een watertoren is nu een woning op de Ladderbeekstraat.